Worden emails niet verstuurd vanuit je WordPress website? Of belanden ze in de spam van de ontvanger? Geen zorgen, dit gebeurt heel vaak en is vrij simpel op te lossen! Automatische emails worden vaak verstuurd als je gebruik maakt van een contactformulier, aanmeld functionaliteit, community plugins of andere interactieve toepassingen op je website. Wij merken dat veel website eigenaren problemen ervaren met niet aankomende emails. In dit artikel geven we een aantal oplossingen die dit probleem kunnen oplossen.

Emails die niet worden verstuurd

WordPress gebruikt een PHP mail functie om emails vanuit de website te verzenden. Veel mailproviders zoals Hotmail of Exchangen gebruiken tools en spamfilters om spam te reduceren. Deze tools proberen te detecteren of een email echt afkomstig is van de locatie waarvan deze beweert afkomstig te zijn.

E-mails die door WordPress-websites worden verzonden, komen vaak niet door deze test. Dat betekent dat ze mogelijk niet eens in de spam map van de ontvanger komt, laat staan in de inbox.

Mails worden niet verstuurd vanuit WordPress

Probeer de volgende oplossingen:

 1. Gebruik SMTP in plaats van de standaard PHP mail functie. Wat is SMTP? In tegenstelling tot de PHP-functie mail (), gebruikt SMTP de juiste authenticatie, wat leidt tot een hoge afleverbaarheid van e-mail.

  De meest gebruikte SMTP oplossing is de plug-in: WP Mail SMTP by WPForms
 1. Voeg een SPF-record toe aan je DNS instellingen. SPF is een afkorting van Sender Policy Framework. Mooie term, maar wat wil dit zeggen? Dit houdt in dat wordt gecontroleerd of de verzender van een e-mail is gemachtigd om een bericht te verzenden namens de afzender van het bericht.

  Vraag aan je webhosting welke SPF-record jij moet gebruiken.
 1. Gebruik je toch de standaard PHP mailer? Stel dat een werkende return-path in. De plugin van Hostnet: Hostnet Mailer helpt je hierbij.
 1. Gebruik een juiste emailadres. Het e-mail adres bij instellingen –> algemeen (het admin e-mail adres dus) dient te eindigen op de domeinnaam waarop je website staat. In mijn geval is dat e-mailadres bijvoorbeeld voorbeeld@nanoweb.nl; mijn website staat immers op www.nanoweb.nl.
 1. Contact Form 7 werkt niet? Ook veel foutmeldingen bij de populaire contactformulier plugin Contact Form 7 worden veroorzaakt door een verkeerd e-mail adres. Bij deze plugin kun je echter per formulier instellen naar welk mailadres het formulier verzonden wordt.

  Standaard is dit het admin adres, maar ook als je daar een ander mailadres invult dient dit te eindigen op de domeinnaam waarop je WordPress website staat voor een correcte werking. Bij sommige hostingbedrijven geldt dit ook voor het “van” adres.

Heb je hulp nodig bij mail problemen? Bij Nano Web staan wij voor je klaar. Wij voeren graag de juiste instellingen in op jouw website, zodat automatische mails probleem worden verzonden. Ook voor andere problemen of vragen kun je bij ons terecht.