Bij het afsluiten van een mailaccount krijg je vaak de optie tussen POP vs IMAP. Wat zijn de beste instellingen voor jouw account en het verschil tussen deze twee protocollen? Het grote verschil tussen deze twee is dat bij POP alle e-mail van de mailserver wordt gedownload en bij IMAP de mail juist op de server blijft staan. Als je je e-mail op meerdere locaties wilt kunnen lezen, je e-mail veilig wilt bewaren of schijfruimte op je harde schijf wilt besparen, dan kun je het beste kiezen voor IMAP. Wil je echter graag alle e-mail zelf archiveren, schijfruimte op je webserver besparen of heb je geen constante verbinding met internet, dan is POP vaak een betere keuze.

Wat is POP?

Post Office Protocol (POP) biedt een manier van interactie met mailservers die teruggaat tot een heel ander internet dan we tegenwoordig gebruiken. Computers hadden meestal geen permanente internettoegang. In plaats daarvan maakte je verbinding met internet, deed je wat je moest doen en verbrak je vervolgens de verbinding. Die verbindingen hadden ook een vrij lage bandbreedte in vergelijking met wat we tegenwoordig hebben.

Zo werkte dat ook met je mail. Je mailprogramma maakt verbinding met een e-mailserver, downloadt alle berichten naar je pc die niet eerder zijn gedownload en verwijdert vervolgens de originele e-mails van de server. Wanneer je een e-mail verzendt, wordt de verzonden e-mail opgeslagen in het programma van waaruit u deze heeft verzonden. Je kunt je verzonden berichten niet zien op andere apparaten.

Wanneer je een e-mail in het programma verwijdert, wordt deze alleen op het programma / apparaat verwijderd. Het wordt niet verwijderd van andere apparaten die het bericht hebben gedownload. Elk apparaat downloadt alle berichten van de server. Je krijgt meerdere kopieën van berichten op verschillende apparaten, zonder een goede manier om uit te zoeken wat je hebt gelezen en wanneer.

Wat is IMAP?

In tegenstelling tot POP3 slaat IMAP alle berichten op de server op. Wanneer je verbinding maakt met een IMAP-server, kun je met het mailprogramma die e-mails lezen (en zelfs kopieën downloaden om offline te lezen). Maar het echte werk gebeurt op de server. Wanneer je een bericht in het programma /apparaat verwijdert, wordt dat bericht op de server verwijderd, dus je ziet het niet als je verbinding maakt met de server vanaf andere apparaten. Verzendberichten worden ook op de server opgeslagen, evenals informatie over welke berichten zijn gelezen.

Uiteindelijk is IMAP een veel beter protocol om te gebruiken als je vanaf meerdere apparaten verbinding maakt met uw mailserver. En in een wereld waar mensen gewend zijn geraakt aan het controleren van e-mail vanaf hun pc’s, telefoons en tablets, is dat een essentieel onderscheid.

IMAP is echter niet zonder problemen.

Omdat IMAP e-mails op een externe mailserver opslaat, heb je doorgaans een beperkte mailboxgrootte (hoewel dat afhangt van de instellingen van de e-mailservice). Als je een groot aantal e-mails wilt bewaren, kun je problemen ondervinden bij het verzenden en ontvangen van e-mail wanneer je mailbox vol is. Sommige gebruikers omzeilen dit probleem door lokaal gearchiveerde kopieën van e-mails te maken met hun e-mailclient en ze vervolgens te verwijderen van de externe server.

POP vs IMAP? Wat is beter?

Het POP-protocol heeft als voordeel dat het aantal berichten dat je kunt opslaan gelijk is aan de opslagcapaciteit van je computer. Ook kun je berichten die op je computer zijn opgeslagen bekijken, zonder dat een internetverbinding noodzakelijk is. Echter, het lezen van je e-mail op verschillende computers of e-mailprogramma’s zal voor problemen zorgen. Bovendien loop je het risico e-mail kwijt te raken als je harde schijf crasht.

IMAP lost de nadelen van POP op: je kunt meerdere applicaties gebruiken om dezelfde inbox te benaderen en je e-mail blijft bewaard als je computer crasht. Echter is het iets lastiger om je e-mail offline te lezen, omdat de e-mail op de server staat. Je hebt dus een internetverbinding nodig.

Heb je hulp nodig met je mail? Neem vandaag nog contact met ons op!