Het kiezen van een domeinnaam is vaak niet makkelijk. Je wilt iets hebben wat blijft hangen blij klanten, wat jij zelf mooi en passend vind en wat goed bij je merk past. Moet je nu juist een hele zakelijke naam hebben of iets wat goed te onthouden is bij klanten? In dit artikel geven wij je 10 tips voor het kiezen van een domeinnaam.

Belangrijk bij het kiezen van een domeinnaam.

Je domeinnaam moet vooral goed blijven hangen bij de mensen. Ook moet de domeinnaam teruggelinkt worden aan jouw producten of diensten. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je bedrijfsnaam te verwerken in je domeinnaam. Zo is het handig als klanten direct zien om wie het gaan en om wat voor bedrijf het gaat. Daarnaast zijn er bij het kiezen van een domeinaam een aantal zaken om rekening mee te houden op het gebied van SEO. Je kunt namelijk zoekwoorden verwerken in de domeinnaam. Ook kun je kiezen om voor een exact match domein te gaan(EMD). Dit wil zeggen dat je hele domein een exacte overeenkomst is met een bepaalde zoekterm. Dit kan ervoor zorgen dat je hoger in google terecht komt. EMD’s werken alleen niet meer zo eenvoudig als vroeger, doordat veel bedrijven er misbruik van maakten door doorlinkdomeinen te maken naar hun eigen website.

Het kiezen van je domeinnaam

Omdat het allemaal wel erg ingewikkeld word zo, hebben we de belangrijkste 10 tips hier voor je op een rijtje gezet.

1. Kies voor de juiste domeinextensie (.nl, .com)
Bij het kiezen van een domeinnaam is  de extensie erg belangrijk. Zorg hiervoor dat iets er betrouwbaar uitziet. Voor een Nederlandse website is .nl daarom het meest gangbaar. Terwijl buitenlandse bedrijven beter voor .com kunnen gaan.

2. Laat je bedrijf naar voren komen
Ga voor herkenning en probeer je eigen bedrijf te branden. Zorg ervoor dat je ook het doel van je website hierin meeneemt. Als je wilt dat mensen bij jou gratis een online plan kunnen laten maken, kun je bijvoorbeeld voor gratisonlineplan.nl gaan.

3. Hou het kort
Probeer je domeinnaam niet te lang te maken. Korte domeinnamen blijven beter hangen bij mensen en zijn makkelijker te lezen. Een nadeel is wel dat de kans groter is dat de domeinnaam al bezet is.

4. Zorg voor een makkelijke domeinnaam
Bij het kiezen van een domeinnaam is het belangrijk om te gaan voor iets wat makkelijk is. Zorg dat het niet moeilijk te spellen of te typen is. Zorg ook voor een domeinnaam met een makkelijke uitspraak. Je wilt niet dat je bij elke ontmoeting je domeinnaam uit moet spellen, omdat deze zo ingewikkeld is. Hiermee kun je ook een hoop fouten voorkomen. Als het anders klinkt dan dat je het schrijft, zal het vaak misgaan bij het overdragen van jouw website. Hierdoor kun je klanten mislopen.

5. Geen nummers of speciale tekens
Probeer geen nummers of speciale tekens te gebruiken in je domeinnaam. Nano-web spreek je hetzelfde uit als nanoweb, maar toch zal iedereen www.nanoweb.nl intypen. Hou het makkelijk voor de zoeker, en zorg dat je domeinnaam makkelijk onthouden kan worden.

6. Check voor beschikbaarheid
Het is belangrijk om te checken of je domeinnaam nog beschikbaar is. Wat je bijvoorbeeld hier kunt controleren. Er zijn meer zoektools beschikbaar op het internet. Veelal is dit op plaatsen waar je een domein ook gelijk kunt aanschaffen. Verschillende extensies worden dan gecheckt voor je en eventueel worden er suggesties voor alternatieven gegeven. Dit maakt het kiezen van een domeinnaam weer een stukje eenvoudiger.

7. Probeer eens een domeinnaam generator uit
Zelf even geen inspiratie? Probeer een generator uit. Er zijn op internet talloze domeinnaam generators. Je geeft wat input, en zij proberen er iets moois van te maken voor je. Zo kun je een beetje hulp krijgen bij het kiezen van een domeinnaam. Kijk bijvoorbeeld is naar:

8. Wees vooral creatief
Probeer je niet te veel te focussen op wat er moet, denk er creatief op los. Er zijn heel veel bekende merken gemaakt uit een creatieve samenstelling van losse woorden of vanuit niet bestaande woorden. Wees niet bang om het een en ander te proberen.

9. Controleer je domeinnaam
Check voor het vastleggen van je domeinnaam of er geen rechten rusten op de naam. Kijk naar trademarks of copyrights van andere bedrijven.  Dit

10. Leg je domeinnaam snel vast
Je wilt niet dat al het harde denkwerk voor niets is geweest. Als je een domeinaam hebt uitgekozen, probeer die dan zo snel mogelijk vast te leggen. Vastleggen kan iedereen doen, je wilt niet dat jouw naam weg is voordat jij hem hebt geregistreerd.

Hulp nodig bij het kiezen van een domeinnaam?

Wij van Nano Web helpen je graag verder. Wil je dat wij even meekijken naar je domeinnaam? Neem dan vooral contact met ons op. Ook kunnen wij domeinnamen voor je registreren.