Wij krijgen vaak van ondernemers de vraag welk e-commerce platform zij moeten kiezen voor hun webshop. Tegenwoordig zijn er veel opties en is het ook makkelijk om een webshop te beginnen. En dat is aantrekkelijk aangezien online shoppen vandaag de dag nog steeds toe neemt. Winkeliers voelen de druk van online shoppen en veel hebben ook al een webshop. Veel vrijheid, weinig opstartkosten en “passief verkopen”. Het runnen van een succesvolle webshop klinkt gemakkelijk, maar kan in tegenstelling tot het opstarten, heel moeilijk zijn. In dit artikel geven we je een aantal tips voor het uitkiezen van een e-commerce platform.

Meest gebruikte e-commerce platformen

Hieronder is een lijstje met de meest gebruikte e-commerce platformen in Nederland.

  1. WooCommerce: https://woocommerce.com
  2. Magento: https://magento.com/products
  3. Mijnwebwinkel: https://www.mijnwebwinkel.nl/webshop-starten
  4. CCV Shop: https://www.ccvshop.nl/webwinkel-pakketten
  5. Squarespace Online Stores: https://www.squarespace.com/ecommerce-website 1
  6. Lightspeed eCommerce: https://www.lightspeedhq.nl/ecommerce/
  7. Wix Stores: https://nl.wix.com/app-market/wix-stores/overview
  8. Shopify: https://www.shopify.com/pricing

De gebruikers van deze e-commerce platformen zin echter niet verdeeld. De nummer 1 (Woocommerce/Wordpress) en nummer 2 (Magento) hebben samen een marktaandeel van bijna 60%. De overigende platformen hebben tussen 0.5 en 4% aan gebruikers.

Hoe komt dat?

Woocommerce is een toevoeging van WordPress, de meeste gebruikte website platform in de wereld. Het is daarom niet gek dat Woocommerce op nummer 1 staat. Doordat WordPress veel gebruikers heeft, is de developers community ook heel groot. Er werken veel mensen aan allerlei toepassingen voor Woocommerce, waardoor er heel veel mogelijk is binnen het platform. Daarnaast is WordPress en Woocommerce gebruikersvriendelijk en redelijk snel te leren.

Net als WordPress is Magento ook een CMS systeem, maar alleen gefocused op e-commerce. Magento is wel een stuk complexer in vergelijking met WordPress/Woocommerce. Het beheren van een Magento webshop vergt meer kennis. Dit komt doordat Magento webshop meer opties hebben. Magento wordt dan ook vaak gebruikt door grote, professionele webshops.

De verschillende mogelijkheden in Woocommerce en Magento zorgt dan ook voor het grote verschil in het aantal gebruiken in het lijstje van platformen hierboven. Door de vele opties zijn Woocommerce en Magento webshops vaak professioneler in UX en gebruik.

Een webshop starten

Als je geen ervaring hebt met het bouwen van website of het schrijven van code, dan raden we je aan om de bouw van je webshop te outsourcen. Bij Nano Web helpen we je hier graag bij. Klik hier om meer informatie te ontvangen over het bouwen van een webshop.