Website snelheid verbeteren 

Internetgebruikers zijn oorspronkelijk bezoekers met weinig geduld voor jouw website. Recente onderzoek toont aan dat bezoekers gemiddeld binnen 10 seconden een beslissing maken of hij verder kijkt of niet. Hierdoor is het ontzettend van belang dat jouw website een goede indruk maakt binnen die tijd. Mocht je website bijvoorbeeld er 8 seconden over doen om te laden, zal dit ongetwijfeld nadelige resultaten veroorzaken. In dit artikel worden er 5 tips behandeld om de snelheid van jouw website te verhogen. Dus wacht niet langer en begint vanaf nu hoger in google te scoren door jouw website snelheid te verbeteren.

1. Afbeeldingen verkleinen

Foto’s zijn in principe de ‘zwaarste’ onderdelen van een website. Mocht je website traag laden dan helpt het om eerst naar je afbeeldingen te kijken. Wat is de grootte van de afbeeldingen? Als een foto geüpload wordt met de volledige resolutie en vervolgens verkleind wordt, dan behoudt deze foto haar oorspronkelijke ‘gewicht’. Hierdoor is het noodzakelijk om foto’s met zo min mogelijk ‘gewicht’ te uploaden.

Een van de beste formaten die je hierbij kunt gebruiken is ‘JPG’ of ‘JPEG’. Deze formaten leveren in meeste gevallen de kleinste bestanden op. Afbeeldingen in PNG-formaat zijn zeker beter in kwaliteit, maar tegelijkertijd ook iets zwaarder.

2. Externe onderdelen minimaliseren

Het zou zomaar kunnen dat er een aantal onderdelen op jouw website afkomstig zijn van een externe site. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld advertenties, sociale media knoppen en bezoeker tellers. Als er te veel ‘like’ knoppen van facebook of tools voor het bijhouden van statistieken aanwezig zijn, kan dit een nadelige invloed hebben op de laadtijd van jouw website. Dus bedenk je goed bij het kiezen deze onderdelen of je ze echt nodig hebt.

Tegenwoordig bestaan er verschillende externe online tools voor bijvoorbeeld het bijhouden van statistieken, deze tools nemen geen ruimte op je website. Een voorbeeld hiervan is Hotjar, deze online tool geeft jouw inzicht in het gedrag van bezoekers op je website. Hiernaast bestaan er ook een aantal online tools om de snelheid van jouw website bij te houden. Een voorbeeld hiervan is PageSpeed Insights, deze online tool geeft jouw alle details over de laadtijd van jouw website en hoe je de website snelheid kan verbeteren.

3. Cache aanzetten

Het wordt ‘Cache’ betekent niks anders dan het tijdelijk geheugen van een internetbrowser. Deze tool zorgt ervoor door bepaalde gegevens op te slaan dat internetgebruikers niet bij elke bezoek aan dezelfde site de hele pagina opnieuw geladen moet worden. Dit heeft een sterke invloed op de laadtijd van een website, hiermee wordt deze sterk teruggebracht. Hierdoor is het dan ook erg van belang om de cache op je website aan te zetten. Dit zorgt ervoor dat internetbrowsers toestemming krijgen om benodigde gegevens op te slaan.

Bij een volgend bezoek van dezelfde gebruiker wordt de laadtijd sterk versneld en wordt de druk op de server vermindert.

4. Scripts en stylesheets samenvoegen

Het is voor sommige onderdelen van een website zoals embeded frames, muziek of pop-up’s noodzakelijk om een javascript op de website toe te voegen. Als er te veel van deze toevoegingen op de site geplaatst worden zal dit het laden van de pagina afremmen. Het is aan te raden om deze Scripts tot één extern document samen te voegen.

In het geval van een stylesheet is dit ongeveer hetzelfde. Deze bepaalt het uiterlijk van de pagina, denk hierbij aan bijvoorbeeld wat voor lettertype er gebruikt wordt. Als er meerdere van deze ‘codes’ op jouw website aanwezig zijn, dan zal het ongetwijfeld helpen om deze allemaal tot één stylesheet samen te voegen.

5. Maak gebruik van datacompressie

Op het moment dat een bezoeker naar jouw website navigeert, stuurt jouw website een aantal gegevens naar de browser van de bezoeker. Dit procedure bepaalt uiteindelijk hoe snel de webpagina in zijn geheel geladen is. Het verkorten van dit proces is ongetwijfeld van groot belang voor de website snelheid. Dit kan bereikt worden door de bestanden eerste in te laten pakken en daarna door te sturen naar de bezoeker. Deze datacompressie zorgt ervoor dat jouw website minder lang bezig is met het verzenden van informatie.

Wil jij ook profiteren van een snelle website?

Als je jouw site door Nano Web laat maken wordt deze volledig ter waarborging van de snelheid geoptimaliseerd. Dit zorgt ervoor dat jouw bezoekers niet wegjaagt worden met te lange wachttijden. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Je kunt vrijblijvend +3115 200 2160 bellen voor meer informatie, of vraag een vrijblijvende offerte aan op onze website.