Zal ik het zelf doen of iemand inhuren?

Het zelf maken van een website is ongetwijfeld niet de makkelijkste klus. Stel dat je net begonnen bent met een bedrijf en je wilt hiervoor graag een website hebben. Op dat moment kun je dan de keuze maken om zelf deze te maken of laten maken. Voor wat beide opties betreft heb je te maken met hun eigen voor- en nadelen. Als je ervoor kiest om zelf de website te maken, kom je zeker goedkoper uit, maar tegelijkertijd ben je ook heel veel tijd kwijt aan uitzoeken van bepaalde informatie en mogelijkheden. Een deskundige op dit gebied weet precies wat de mogelijkheden zijn, maar wilt hiervoor wel een betaling ontvangen ter waarborging voor zijn kennis en tijd. Jouw website moet gezien worden als een online visitekaartje, een belangrijk communicatiemiddel gericht op jouw klanten en een extra kanaal om leads te genereren. Hierdoor is een strak ontworpen en goed vindbare webpagina een must voor elke bedrijf.

In dit artikel worden alle voor- en nadelen omtrent het zelf maken of laten maken van een website op een rijtje gezet. Hiernaast bevat dit artikel informatie over een aantal gratis websiteprogramma’s en webdesigners die super voordelige tarieven hanteren.

Zelf maken: Voordelen

Het kan voor beginnende ondernemers wellicht een goede optie zijn om het maken van de website in eigen handen te nemen. Tegenwoordig zijn er verschillende programma’s waar elke ondernemer terecht kan om zelf een gratis website te maken. Hou er wel rekening met het feit dat hoewel het bouwen van de website gratis kan zijn, dat je alsnog moet betalen voor je hosting & domeinnaam om deze online te krijgen.

 • Voordelig, het zelf bouwen van jouw website hoeft in principe helemaal niks te kosten.
 • Zelf coderen is niet per se vereist. Dus kennis over HTML, CSS, Javascript en PHP of ander codetalen is niet noodzakelijk. De meeste gratis websiteprogramma’s zijn eenvoudig ingericht, hierdoor is de technische kennis in meeste gevallen niet nodig.
 • Je kunt binnen enkele minuten zelf aanpassingen brengen aan de website. Websiteprogramma’s zorgen ervoor dat je met een beetje kennis zelf veel kan bewerken zonder dat je contact hoeft op te nemen met de webdesigner.
 • Zelf aan de slag gaan met jouw website, resulteert ook weer in kennisontwikkeling op dit gebied. Je leert ten eerste hoe je een website moet bouwen en mocht je dan later toch een webdesigner willen inschakelen weet je in ieder geval wat de mogelijkheden zijn.

Zelf maken: Nadelen

Het zelf maken van een website is in meeste gevallen veel lastiger dan verwacht, verschillende factoren kunnen van invloed zijn op het eindresultaat. Wellicht wil je een bepaalde optie invoeren die niet inbegrepen is in het gratis websiteprogramma. Of na verschillende pogingen kom je er gewoon niet uit met het ontwerp, dan is professionele ondersteuning toch noodzakelijk.

 • Tijdrovend, het bouwen van een eigen website kost je in meeste gevallen altijd meer tijd dan je had ingeschat.
 • Als je niet dagelijks tijd kan besteden aan het bouwen van de website, dan is de kans groot dat het lang kan duren voordat je website compleet online staat.
 • Zelf koppelingen toepassen, het koppelen van de webhosting en domeinnaam kan soms lastig en erg tijdrovend zijn.
 • De meeste “doe-het-zelf” websites zien er amateuristisch uit. Online bezoekers zullen jouw website dan snel achterwege laten.

Hieronder volgen er enkele websites waar je zelf een gratis website kan bouwen:

Laten maken: Voordelen

De zoektocht naar een deskundige op dit gebied begint meestal online, vaak kan je op de website van webdesign bedrijven al direct een beeld krijgen van wat zij allemaal kunnen en gebouwd hebben. Dit kan jou een impressie geven van wat allemaal bij hun mogelijk is en wat voor kwaliteit zij kunnen leveren. Hieronder volgen er nog enkele voordelen:

 • Een modern en professionele ontwerp, de meeste webdesignbureau ’s zijn in bezit van grafische ontwerpers, die de websites aantrekkelijk en duidelijk kunnen maken gericht op de bezoekers.
 • Een technisch goedwerkende website. Google hecht heel veel waarde aan duidelijkheid, snelheid en dat de website technisch goed in elkaar zit. Websites die op deze aspecten hoog scoren staan daarom ook vaak hoger in de zoekresultaten.
 • Bredere keuze uit mogelijkheden, een webdesigner kan in meeste gevallen een veel uitgebreidere website bouwen dan dat jij dat zelf zou kunnen. Hiernaast kunnen zij door hun ervaring en expertise veel meer handige opties of functionaliteiten aanbieden voor de website.
 • Duidelijkheid in mogelijkheden, door de ervaring die professionals hebben op het gebied van webdesign kunnen zij jou vertellen wat wel en niet van toepassing is.
 • Veel meer tijd over! Een website laten maken door professionals op dit gebied, zorgt ervoor dat jij als ondernemer jouw tijd beter kan benutten. Je kan hierdoor beter focussen op cruciale bedrijfsactiviteiten.
 • Veel webdesignbureau ‘s bieden naast webdesign ook diensten zoekmachine optimalisatie (SEO), Google Adwords (SEA) en webhosting aan.

Laten maken: Nadelen

Zoals je met alles in leven te maken hebt met voor en nadelen, is het in dit geval ook van toepassing. Maar in de geval wegen de voordelen wel zwaarder dan de nadelen. Iedereen is anders natuurlijk dus het kan zomaar zijn dat er iets niet van toepassing is voor jou.

 • Je hebt met variabele of vaste kosten te maken, want een website laten maken kost ongetwijfeld geld. En zeker voor net beginnende ondernemingen kan dit een flinke investering zijn. Lees hier meer over de kosten.
 • Speciale wensen, mocht je speciaal op maat gemaakte functionaliteiten willen dan kost dit vanzelfsprekend meer tijd en dus veel meer geld.

Hieronder volgen er enkele webdesigners die voordelige tarieven hanteren tussen de €599 tot €800:

Het is hiernaast ook mogelijk om websites compleet op maat te laten maken met allerlei verschillende functionaliteiten en mogelijkheden. De tarieven die hiervoor gehanteerd worden zijn een stuk hoger, hieronder volgen er enkele web bouwers die maatwerk vanaf €5000,- kunnen leveren:

Conclusie:

Wat is uiteindelijk nou beter? Deze vraag zal eenieder anders kunnen invullen. Afhankelijk van welke scenario beter bij jou past kun jij ervoor kiezen om jouw website te laten maken of deze zelf te bouwen. Wat onze ervaring ons geleerd heeft is dat zelf een website bouwen handig kan zijn voor startende ondernemingen die geen of weinig budget hebben om een website te laten maken.

Er zijn ook genoeg ondernemingen die de ontwikkelingen in eigen handen willen houden. Deze bedrijven vinden het van belang om niets uit handen te geven. Hiernaast zijn er ook veel ondernemers die zelf een website hebben gebouwd en bij nadere inzien toch ervoor kiezen om door een professional een website te laten maken. Dit gebeurt vaak wanneer zij daarvoor bijvoorbeeld geen tijd meer hebben of wanneer zij wellicht een uitgebreidere website zouden willen.

Website laten maken

Wil jij liever een website laten maken of ben je op zoek naar meer informatie over de mogelijkheden? Dan hoef je gelukkig niet verder te zoeken. NanoWeb helpt je graag daarmee! Bel vrijblijvend +3115 200 2160 voor meer informatie, of vraag een vrijblijvende offerte aan.  Klik hier voor een vrijblijvende offerte.