Wat kost een website?

Wat kost een website? Wat kost het om een website te laten maken? Dat zijn meestal de eerste vragen die iemand stelt als hij zich online zichtbaar wilt maken. Als startende ondernemer heb je vaak veel verschillende zaken om in de gaten te houden. De meeste kostenposten hebben een duidelijke prijs. Maar wat kost het nou precies om een website te laten maken? Om daar een antwoord op te geven, zullen we zaken die bij een website komen kijken op een rijtje zetten. Wat een website kost, is namelijk afhankelijk van meerdere factoren. Het geven van een antwoord op deze simpele vraag is daardoor net zo ingewikkeld als het antwoord op de vraag wat een huis kost.

Wensen in kaart brengen

Het eerste waar u overna moet denken als u de kosten van een website in kaart wilt brengen, is wat u er precies mee wilt bereiken. Wat moet de website kunnen? De functionaliteit hangen meestal direct samen met de prijs. De kosten van een website met een aantal paginas gevuld met tekst en fotos zijn een stuk lager dan een webwinkel met de mogelijkheid tot online afrekenen.

Maatwerk website of een template?

Een website maken kan op verschillende manieren, die ook direct bepalen wat de website kost voor u gaat kosten. Een website kan volledig voor u op maat gemaakt worden, wat wil zeggen dat er aan de hand van code volledig een ontwerp voor u word gemaakt vanaf niets. Dit kost veel tijd en daarom is deze optie vaak ook duur voor u als ondernemer. Wat een website kost uit een template hangt af van de hoeveelheid werk het aanpassen van de template kost. Als u een template bijna volledig overneemt, kost dit niet veel tijd en daardoor ook niet veel werk. Dit zorgt er wel voor dat uw website erg veel zal lijken op andere websites. Een template kan ook helemaal naar uw wensen worden aangepast door een webdesigner. Op deze manier kost een website nog minder dan maatwerk, maar ziet deze er wel naar uw wensen uit. De webdesigner heeft dan namelijk al bestaande elementen om mee te werken, dit scheelt een hoop codeerwerk!

Maandelijkse of jaarlijkse kosten

Naast een eenmalig vast bedrag wat u voor een website betaald, kost een website ook maandelijks of jaarlijks nog geld. Om een website online te kunnen tonen, heeft deze namelijk nog twee zaken nodig: Een domeinnaam, en de hosting (de plek op de server waar de website staat). De kosten voor een domeinnaam zijn een vast bedrag per jaar, afhankelijk van de extensie die u gebruikt (.nl, .com, .org). De hosting van een website kost ook geld, wat u per maand of jaar kunt betalen. Naast deze verplichte kosten moet u ook nog aan onderhoud denken. Een website is net een auto, hij kan lang door zonder onderhoud, maar dan bestaat de kans dat er grotere problemen zich voordoen. Onderhoud kunt u zelf doen of door een professioneel bedrijf laten doen. Deze drie zaken moet u dus ook meerekenen in de de kosten van uw website. In sommige gevallen is bij het afsluiten van de hosting ook nog geen SSL certificaat meegerekend. Dit zal dan ook nog bijdragen aan de prijs van de website.

Voorbeeldprijzen van websites

Eenvoudige website gemaakt met een template
(Een aantal paginas met wat tekst en afbeeldingen en een contactformulier)
500-800 euro

Eenvoudige webshop gemaakt met een template
(Een aantal paginas met tekst, afbeeldingen, producten en betaalmogelijkheden)
800-2000 euro

Maatwerk website
(Een uniek ontwerp speciaal voor de klant gecodeerd, een aantal paginas met tekst en afbeeldingen)
vanaf 2000 euro

Maatwerk webshop
(Een uniek ontwerp speciaal voor de klant gecodeerd, met producten en betaalmogelijkheden)
vanaf 3500 euro

Maatwerk webapplicaties
(websites met veel verschillende functionaliteiten en speciale koppelingen)
Vanaf 10.000 euro

Wat kost het als ik zelf een website maak?

Een website maken is tegenwoordig makkelijker dan het een aantal jaar geleden was. Daardoor kost een website nu ook wat minder dan vroeger. Door de opkomst van allerlei verschillende tools en website beheer systemen, is het maken van websites zonder enige kennis van coderen nu toegankelijker voor de normale mens geworden. Hierdoor zijn de kosten van websites ook flink omlaag gegaan. Wanneer je een website zelf maakt, betaal je alleen voor de hosting en de domeinnaam. Op deze manier kost een website niet veel, wat aantrekkelijk is voor veel startende ondernemers. Pas wel op, goedkoop kan duurkoop zijn in dit geval. Als een website niet aantrekkelijk is of niet goed in elkaar zit, zullen de resultaten ook minder zijn. Hierdoor kost de website u als ondernemer in de vorm van omzet mogelijk alsnog meer dan u had voorzien. Voor meer informatie over zelf een website maken, kunt u hier verder lezen.

Goedkoop is duurkoop

Pas op bij het kiezen voor een webdesigner, goedkoop wil niet altijd zeggen dat u ook kwaliteit geleverd krijgt. De kosten van een website zijn niet iets waar u op wilt bezuinigen. De opbouw en prestaties van de website zijn direct gelinkt aan de vindbaarheid op google en het gebruiksgemak van de klant. Dit zijn zaken die een hoop geld kosten wanneer ze niet goed zijn. Wees daarom voorzichtig met het afnemen van een hele goedkope website. Op deze manier kan uw website u in de omzet geld gaan kosten. Hou onze voorbeeldprijzen van hierboven aan. Neem vooral contact met ons op als u vragen heeft over de kosten van bepaalde toepassingen die hier niet bij genoemd zijn.

Speciale websites

Er zijn meerdere voorbeelden van bekende, grote websites zoals facebook of marktplaats. Veel ondernemers hebben de wens om een zelfde soort platform op te zetten. Het is zeker mogelijk om zo een website te maken, maar dat kost ook een hoop geld. Voor zulke websites moet je denken aan bedragen die boven de 100.000 euro uitkomen.

Benieuwd wat het kost om jouw website bij ons te laten maken? Klik hier voor een vrijblijvende offerte.